Khamis, 21 Oktober 2010

Sebagai student...kini kembali kepada " fitrah"

Bismillahirrahmanirrahim...

Apa itu fitrah??
Fitrah adalah sesuatu yang tidak berubah atau diubah kerana ia telah wujud sejak azali lagi seperti kata Murtadha Muthahhari di dalam bukunya yang diterjemahkan bertajuk Fitrah (1998). Syed Muhammad Naguib Al-Attas di dalam Islam and Secularism (1993), menjelaskan bahawa fitrah adalah satu pola di mana Tuhan mencipta segalanya dan fitrah adalah hukum di mana jika manusia tidak mengikutinya maka dia tidak berharmoni dengan dirinya yang sebenar.

Aku pelajar, apa fitrah yang dimaksudkan??
Sesuatu yang tidak mungkin diubah atau akan berubah... sistem "examination oriented". Setiap yang bergelar pelajar, tak akan mungkin lari dari sistem tu =(. Otak menjadi kosong. Terasa cemas bila terdengar orang menyebut tentang exam.

Exam selama 2 minggu lebih, yang mungkin buatkan hati menjadi sesak dengan kehadiran paper pada pagi dan petang. Baru saja me'list'kan semua tajuk-tajuk yang bakal muncul dalam exam..

Jadi...Hanya pada Dia aku memohon, Semoga dikuatkan hati dan dipermudahkan perjalananku hari demi hari.

Ya Allah...tenangkanlah hati-hati kami.....

Good luck in ur examination....:)



" Bagusnya adik ni.....rajin study"



" JANGAN TIRU AKSI NII!!!!!!"
Hmmm...rasanya slalu ja buat mcm ni...:(

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hahaha..mek rahhhh...best la..post ampa..bagus2 cahaya keredhaan

syahirah berkata...

haha ...tq farid.do the best in ur final..

nur berkata...

gud luck in final exam...
mantop la post syira...like 10x...hehe

syahirah berkata...

tq nur....:)